Pericolul de la un loc de muncă în România, în cifre exacte: cât de comune sunt accidentele, care sunt riscurile

de: Alexandru Puiu
27 01. 2023

Având în vedere modul în care se desfășoară multe activități profesionale în România, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că țara noastră se află printre lideri în Europa când vine vorba de accidente de muncă, de oameni care ajung să-și piardă viața la job.

La intervale regulate de timp, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) publică un raport legat de situația accidentelor de muncă de pe meleaguri mioritice. Deși te ajută să-ți formezi o imagine despre situația din țară, aceste cifre nu ilustrează nici pe departe imaginea completă, având în vedere câți patroni, la mica înțelegere, își conving angajații să nu declare accident de muncă, să nu facă o plângere, să nu ceară o despăgubire pentru a nu-și pierde locul de muncă și așa mai departe. Cu alte cuvinte, sunt mult mai multe accidente decât ”se văd în acte”.

Câți românii s-au accidentat la muncă

Nu mai puțin de 3249 de persoane angajate pe teritoriul României au suferit în primele nouă luni ale anului trecut accidente de muncă. Dacă ești în căutarea jumătății pline a paharului, valoarea respectivă este cu 527 mai mică decât în perioada similară din 2021. Din păcate, dintre cei accidentați anul trecut, 79 și-au pierdut viața, comparativ cu 150 decedați în primele nouă luni din 2021, conform datelor publicate de MMSS. În aceeași perioadă, s-au produs 9 accidente de muncă colective în care au implicate 35 de persoane, din care 7 persoane au încetat din viață.

Sectoarele economiei naţionale în care au fost cele mai multe accidente de muncă în perioada ianuarie-septembrie 2022 au fost comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor – 317 accidentaţi (9,8% din totalul accidentaţilor), construcţii de clădiri – 191 accidentaţi (5,9% din total, transporturi terestre şi transporturi prin conducte – 176 accidentaţi (5,4% din total), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – 138 accidentaţi (4,2% din total), activităţi referitoare la sănătatea umană – 129 accidentaţi (4% din total), comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete – 117 accidentaţi (3,6% din total) etc.

Defalcați pe regiuni, un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în perioada menţionată în municipiul Bucureşti – 757 accidentaţi (23,3% din totalul accidentaţilor) şi în judeţele Braşov – 170 accidentaţi (5,2% din total), Timiş – 145 accidentaţi (4,5% din total), Constanţa – 132 accidentaţi (4,1% din total), Argeş – 129 accidentaţi (4% din total), Maramureş – 117 accidentaţi (3,6% din total), Cluj – 110 accidentaţi (3,4% din total) şi Arad – 109 accidentaţi (3,4% din total).

Același studiu mai atrage atenția asupra faptului că, din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani, au ponderea de 28,4% din totalul persoanelor accidentate în această perioadă.